Z vsakim šivom si begunke iz Kenije ustvarjajo novo življenje

Uredništvo

30.01.2014. Nairobi, Kenija , 26 December 2013 ( UNHCR) - Lydia Umutoniwase je s pogledom pripeta na šivalni stroj, medtem ko pripravlja iglo. Je popolnoma osredotočena, kljub temu da jo obkrožata klepet žensk in hrup stojev. Na njeni levi je kup pisanih rut, pravkar zlikanih in nared za prodajo.

Z vsakim šivom si begunke iz Kenije ustvarjajo novo življenje

V svoji sončni delavnici v Nairobiju begunke v Heshima Maisha Kolektivu šivajo šolske uniforme.

Lydia, 19, je eden izmed več kot dva ducata mladih begunk, ki tvorijo Maisha kolektiv. Skupina izdeluje in prodaja pisan tekstil in rute, kar omogoča članicam, da zaslužijo in se naučijo trgovati.

" Maisha " pomeni "življenje" v svahiliju in Lydia pravi, da so se za članice dejansko odprla vrata v novo življenje v novi državi.


"Ko sem bila v Demokratični republiki Kongo, nisem imela upanja. Zdaj pa se je moje življenje spremenilo ," pravi nežno v počasni angleščini, vendar s širokim nasmehom.


Šale prodajajo na obrtnih sejmih in v prodajalnah v Nairobiju ter na spletu. Kolektiv je bil ustanovljen leta 2009 in od takrat so prodali na tisoče šalov v Kanado, ZDA in v Evropo. Česar kupci ne vidijo, pa so ponosni obrazi mladih žensk - begunk, ki so same prišle v Kenijo kot deklice ali najstnice in so danes sposobne plačevati najemnino ter zaslužiti za hrano.

Več na www.unhcr.org

Zadnje novice